Dania z mięsem z kurczaka były chętnie spożywane już w czasach staropolskich. Do dnia dzisiejszego kurczak jest powszechnie obecny na naszych stołach, a różnorodność jego przygotowania jest ogromna. Mięso z kurczaka cenione jest w szczególności jako doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego, posiadające duże wartości odżywcze. Bez wątpienia walory smakowe oraz dietetyczne spowodowały, że jest ono cenionym produktem w codziennej diecie.
Dobieramy przyprawę do kurczaka
Doskonale skomponowana mieszanka przypraw może spowodować, że potrawy mogą zyskać tradycyjny smak. Tak właśnie jest również w przypadku kurczaka, który może być nacierany przed pieczeniem, duszeniem albo smażeniem. Jeśli smakuje nam kurczak po staropolsku przyprawa odgrywa kluczową rolę. Ważne jest więc, aby wybierać oryginalną mieszankę ziół, przypraw i suszonych warzyw, które sprawią, że potrawa będzie nie tylko mieć tradycyjny smak, ale jednocześnie lekko pikantny i wyjątkowy aromat z nutą czosnku. W składzie takiej przyprawy znajdziemy miedzy innymi paprykę słodką, czosnek, kolendrę, kminek czy kurkumę i chili. Najbardziej cenionym w kuchni staropolskiej był kapłon, czyli kastrowany młody kogut, najlepiej dobrze podtuczony. Sarmaci doceniali jego delikatne mięso. Oferowane współcześnie przyprawy do kurczaka po staropolsku pozwalają na przynajmniej częściowe odtworzenie tego wyjątkowego smaku. Warto wybierać naturalne mieszanki przyprawowe, które nie mają dodatku glutaminianu monosodowego czy innych niezdrowych składników.
Poznając przyprawy stosowane do przygotowywania kurczaka po staropolsku, warto również sprawdzić sam sposób przyrządzania. W pierwszej kolejności należy kurczaka umyć, osuszyć oraz poćwiartować. Następnie przygotować marynatę, najlepiej na bazie gotowej mieszanki przypraw po staropolsku, wymierać w niej kurczaka i odstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Po tym czasie można wyłożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika.