Smaczny chleb bez glutenu

Z danych statystycznych wynika, że Polacy jedzą coraz mniej chleba, choć ciągle jesteśmy w czołówce narodów spożywających go najwięcej. Chleb jemy na śniadanie w formie kanapek, jako przekąskę, czy drugie śniadanie. Ważne żeby spożywać dobrej jakości chleb.

Z jakiej mąki jest chleb bez glutenu?

chleb bezglutenowyKiedyś jedliśmy znacznie więcej pieczywa, ale też było ono lepszej jakości, ponieważ nie zawierało tylu ulepszaczy jak obecnie. Zdrowy styl życia spowodował, że wielu ludzi w ogóle zrezygnowało ze spożywania pieczywa na rzecz kasz, makaronów i owoców. Chleb bezglutenowy jest zupełnie inny niż zwykły pszenny, ponieważ jest wytwarzany z wartościowej mąki. Do najczęściej stosowanym mąk bezglutenowych, zaliczamy mąkę jaglaną, gryczaną, kokosową, czy migdałową. Są one znacznie bardziej wartościowo, ponieważ posiadają mnóstwo witamin i minerałów, których nie ma pszenny chleb. Gluten powoduje, że ciasto na chleb jest elastyczne i miękki oraz, że po upieczeniu jest puszysty i specyficznie pachnie. Wypieki bez glutenu, są bardziej kruche i nie wyrastają tak bardzo jak te z glutenem. Z tego względu chleby bezglutenowe są bardziej zbite. Dodaje się do nich różne nasiona i pestki, aby ich wartość odżywcza była jeszcze wyższa. Poza chlebami z mąki bezglutenowej, znajdziemy także ciasta i ciasteczka z mąki amarantusowej, która także nie zawiera glutenu. Chleb jest najczęściej pakowany w opakowania próżniowe, aby mógł na dłużej zachować świeżość. Nie zawiera on żadnych sztucznych dodatków, więc mogą spożywać nawet dzieci.

Wybór najlepszego chleba nie jest prosty, bo nie zawsze jest podany jego skład. Bezglutenowe wypieki są tak samo smaczne jak te z popularnej mąki pszennej, więc na pewno każdemu zasmakują. Dodatkowo zawierają wiele nasion i pestek wzbogacających smak.