Pojęcie kuchnia dawniej wcale nie było kojarzone tylko i wyłącznie z pomieszczeniem, które wykorzystywaliśmy po to, żeby w nim gotować, ale również z czymś, co w sposób bezpośredni umożliwiało gotowanie, czyli specjalnie przygotowanym do tego celu. Informacje o kuchniach kaflowych są ważne, bo odzyskują one swoją dawną popularność.
Co decyduje o skuteczności kuchni kaflowej?
Przede wszystkim musimy być świadomi faktu, że w takiej kuchni będą panowały bardzo wysokie temperatury i wszystkie elementy wykorzystywane do jej stworzenia muszą być na tę temperaturę odporne, bo ma ona służyć nam przez całe dziesięciolecia. Kuchnie kaflowe składają się jednak z gliny z jeszcze innych istotnych powodów, bo chodzi tutaj o to, że ten materiał doskonale magazynuje ciepło i może je stopniowo oddawać. Glina zmieszana ze specjalnym proszkiem szamotowym stanowi tutaj jednak tylko wypełnienie, bo od zewnątrz znajdują się cegły lub piękne kafle, to one stanowią wyjątkową ozdobę. Tym bardziej że potrafią być na nich wykonane naprawdę różne wzory. Skupmy się jednak na wielu kwestiach typowo praktycznych, ponieważ bez specjalnej płyty wykonanej z grubego żeliwa wykorzystywanie ciepła wygenerowanego w palenisku byłoby praktycznie niemożliwe. Drzwi takiego pieca możemy szczelnie zamykać, a nawet zakręcać po wypaleniu się resztek żaru. Dotyczy to również tych, które umożliwiają nam swobodny dostęp do popielnika, bo musimy go regularnie czyścić.
W takiej płycie znajdują się otwory przykryte specjalnymi kółkami, ponieważ to dzięki nim będziemy w stanie odkryć dokładnie tyle paleniska, ile potrzebujemy. Musimy to zawsze dopasować do rozmiaru wykorzystywanego garnka. Róbmy to, pamiętając, że taka kuchnia utrzyma duży ciężar. Kuchnię kaflową charakteryzuje również piekarnik.