Czym wyróżnia się włoska kawa?

Kawa to najprawdopodobniej ulubiony napój ludzi na całym świecie. Niemal w każdym regionie świata pija się kawę, wszędzie parząc ją w nieco inny sposób. Każde państwo ma też swoje ulubione smaki kawy — przykładowo Polacy lubią balans łagodnych aromatów orzechowych i nut czekoladowych arabiki i nie przepadają za kwasowością robusty. Za największych kawoszy europejskich uchodzą jednak Włosi. 

Doskonała jakość ziaren włoskiej kawy

kawa włoska w ziarnachWysokiej jakości kawy z Włoch są doceniane przez znawców z całego świata. Odpowiedni sposób wypalania jest dostosowany do sposobu parzenia, m.in. w kawiarce bądź ekspresie ciśnieniowym. Certyfikowane kawy włoskie najczęściej wyróżniają słodkie aromaty zrównoważone nutami czekolady, orzechów i karmelu. Są pozbawione gorzkiego posmaku i pochodzą ze starannie wyselekcjonowanych plantacji. Kawę po włosku można przyrównać niemal do pewnego rodzaju rytuału wyznaczającego przerwę na pogawędki w ciągu dnia. Kawa włoska w ziarnach w rzeczywistości pozyskiwana jest z kontynentów, na których znajdują się plantacje drzew kakaowców, a więc Ameryki Południowej czy Afryki. Mówiąc o kawie włoskiej, ma się więc na myśli bardziej sposoby parzenia i picia niż miejsce pochodzenia. Na północy Włoch dominuje mieszkanka ziaren z przewagą arabiki, a mieszkańcy południa kraju preferują równe proporcje arabiki i robusty. Włosi znają wiele sposobów przyrządzania kawy. Najpopularniejsze tam jest oczywiście małe, intensywne espresso podawane ze szklanką wody, ale równie często spożywane są również cappuccino, ristretto, macchiato czy americano. 

Włoskie kawy wyróżniają się słodyczą i nutami czekoladowymi przy udziale niewielkiej kwasowości. W zależności od sposobu parzenia i upodobań można dobrać właściwości ziaren do indywidualnych potrzeb: stopień wypalenia, intensywność, cremę czy zawartość kofeiny. Producenci włoskiej kawy to jedne z najbardziej lubianych marek kaw w Polsce i całej Europie.