Borówkowe konfitury dla każdego

Zapewne wielu z nas z niecierpliwością czeka na nadejście lata. Ta słoneczna pora roku kojarzy nam się nie tylko z wakacjami czy urlopem wypoczynkowym, ale też z pojawieniem się wielu gatunków warzyw i owoców sezonowych. Smaki lata to soczyste truskawki, czereśnie, wiśnie czy porzeczki.

Pyszne konfitury z borówek

konfitury z borówki amerykańskiejOwoce sezonowe to jeden z największych uroków lata. Możemy jeść je na surowo, nie zapominając o ich uprzednim dokładnym umyciu pod bieżącą wodą, dodawać do pysznych deserów lodowych, galaretek, bitej śmietany, a także wykonywać przetwory. To ostatnie zajęcie, jeszcze do niedawna kojarzone przede wszystkim z hobby naszych babć, obecnie wraca do łask. W końcu nie ma nic lepszego niż świeża, miękka chałka lub kromka wiejskiego chleba, a do tego  konfitury z borówki amerykańskiej, które sami wykonaliśmy podczas lata. Dzięki takim przetworom będziemy mogli cieszyć się naszymi ulubionymi smakami nawet w środku zimy, tęskniąc za ciepłem i wakacyjnymi przygodami. Jeśli planujemy wykonać konfitury z borówek, musimy zwrócić uwagę na to, by owoce były dobrej jakości. Powinny być jak najbardziej dojrzałe, gdyż wtedy z pewnością będą słodkie. Jeśli zaś chodzi o słodycz, czasami warto dodać do naszych przetworów nieco mniej cukru, zdając się raczej na ten, który naturalnie występuje w owocach. Dzięki temu konfitury będą zdrowsze, a my sami będziemy cieszyć się ich smakiem bez obaw o dodatkowe kilogramy czy podwyższony poziom cukru we krwi.

Robienie przetworów na zimę to wspaniała zabawa dla całej rodziny. Warto rozpocząć produkcję już w pełni lata, gdy owoce i warzywa są najbardziej świeże, dojrzałe i naturalne. Konfitury z borówki amerykańskiej to pomysł na domowej produkcji dżem, który skradnie serca wszystkich członków rodziny.